Hur du Undviker olyckor på nyårsafton

Snart är det nyårsafton, dagen som många hundägare fasar för. Det börjar nu bli för sent att ljudträna sin hund och det bästa du kan göra är att förebygga att hunden blir för rädd, eller att det händer en olycka. Många hundar springer bort som följd av rädsla och tyvärr är det inte alla som återfinns vid liv igen.

Se till att din hund är välrastad och trött
Rasta hunden tidigt på dagen innan de värsta smällarna börjar. Se till att den är trött och nöjd både fysiskt och mentalt innan kvällen. En bra riktlinje är att inte gå ut alls efter det blivit mörkt och sedan tidigast vid kl. 2 på morgonen igen då smällarna ofta lugnat ner sig igen. Detta kan självklart variera beroende på var du bor. Måste du, så ta bara ut hunden snabbt för att göra sina behov, men undvik även korta rundor mellan 22.00-02.00!

Säkra att hunden inta kan ta sig ur selen/halsbandet
Kontrollera alltid hundens sele/halsband och koppel innan ni går ut. Allt ska vara helt och starkt så att inga remmar eller spännen släpper ifall hunden rycker till. Spänn om möjligt in allt något hål extra så att hunden inte kan ta sig ur även om den skulle bli rädd och kasta sig. Det kan vara en god idé att ha både sele och halsband på hunden och koppla i båda.  

Släpp inte din hund lös!
Även om din hund alltid kommer på inkallning eller aldrig har reagerat på smällare innan: släpp inte den lös på nyårsafton eller dagarna däromkring! Oväntade saker kan hända och det är dumt att ta några onödiga risker! Ha alltid koppel på!

Förbered hemmet
Om du har ett rum som är centralt i huset är detta den bästa platsen att befinna sig, annars välj ett rum som känns tryggt, ex. sovrummet. Har du en bastu eller källare är dessa de mest optimala alternativen då ljud inte tränger in lika lätt. Häng för alla fönster så att man inte kan se ut - ljuset från fyrverkerierna kan också skrämma. Att hänga för fönster isolerar även ljudet något. Sätt igång TV, radio mm. på en lite högre än normal volym, detta gör att det blir svårare att urskilja ljudet från smällarna. Var dock observant så att hunden inte reagerar på ljudvolymen inomhus.

Andra förberedelser
Köp hem extra goda ben som kan fungera som distraktion under de värsta timmarna. 
Ge din hund något receptfritt och naturligt lugnande preparat som t.ex. Zylkéne, Adaptil eller Valeriana. Det är bra om du har köpt och provat ut dessa i god tid innan nyår, dels för att veta vilka som fungerar och dels för att man ofta behöver bygga upp en effekt.
Köp även hem fetvadd och stoppa i hundens öron, även detta bör du naturligtvis ha vant den vid sedan innan.

Håll dig själv lugn
Bete dig normalt trots alla förberedelser. Håll dig lugn, och tänk att du har gjort vad du kan och att det inte finns mer att göra än att vänta ut smällarna. Stanna inne i rummet med hunden och ge den inte ett för stort område att springa omkring och stressa på. Beroende på hur din hund reagerar så kan du antingen bara vara avslappnad och se på en film, alternativt försöka distrahera den med lite träning eller godis. Om hunden skulle få panik, håll dig bara lugn och vänta ut det. Glöm inte att hålla utkik efter tecken på chock såsom bleka/blåa slemhinnor, extremt hög puls, hässjande och liknande. Skulle din hund gå in i chock, ring/åk till veterinär omedelbart!

Åk hemifrån
Om du har möjlighet att åka hemifrån med din ljudrädda hund så kan detta vara ett alternativ. Det finns till exempel ljudisolerade hotell på flygplatser som tar emot hundar, man kan köra ut i skogen och köra runt i skydd av träden under 12-slaget, eller kanske hyra en stuga i ett lugnare område.

När nyår är över
Glöm inte att det kan smälla även dagarna efter. Behåll kopplet på och selen inspänd ett par dagar till! Var uppmärksam på om din hund får någon beteendeförändring eller verkar må dåligt på något annat sätt. Hundar som blivit mycket rädda kan drabbas av psykologisk chock och du bör snarast söka hjälp hos en Professionell Hundtränare, för att få hjälp att återställa kroppens balans igen.

Glöm inte att vilken hund som helst kan bli ljudrädd när som helst! Ta aldrig med din hund ut på tolvslaget, även om den inte brukar reagera negativt. När smällandet har lugnat ner sig så gör du rätt i att så snart som möjligt börja det nya året med ljudträning så att du har ett helt år på dig inför nästa nyår. Kontakta en Professionell Hundtränare för träningshjälp om du känner att detta behövs.

Roxanne Munoz-Rytting, Carpe Canis Hundcenter